πρόγραμμα τουαλέτας – πίνακας με επιβράβευση – βραβείο

 

Στη σημερινή ανάρτηση  θα βρείτε ένα δομημένο πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να μάθετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα / γιογιό και να αφήσει την πάνα. Ωστόσο πρέπει να παρατηρήσετε αν το παιδί σας είναι «έτοιμο» γι αυτή τη μετάβαση. Μετά την επιτυχή εκπαίδευση δίνεται και δίπλωμα προγράμματος.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα – Πως χρησιμοποιείται.. 

 Θα δείτε πως ένα ετοιμάσει 2 πίνακες, ξεχωριστά για αγοράκια και για κοριτσάκια. Διαλέγετε τον πίνακα ανάλογα με το φύλο του παιδιού σας. Καλό θα είναι να πλαστικοποιήσετε τον πίνακα ώστε να σημειώνετε επάνω με μαρκαδόρο και στο τέλος της εβδομάδας να το σβήνετε, οπότε θα είναι έτοιμο για χρήση ξανά .  

Η πρώτη αριστερή στήλη έχει τις ημέρες τις εβδομάδας, στη μεσαία φατσούλες από πειρατές και στην τελευταία μόνο μία φατσούλα. Στο τέλος της σελίδα υπάρχει μία πρόταση η οποία αποτελεί την υπενθύμιση της ανταμοιβής. Ο αριθμός από τις φατσούλες είναι 7, τόσο έχω υπολογίσει πως πάμε με τον γιο μου τουαλέτα. Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό μπορεί να τις αφαιρέσετε.

 Στις πρώτες μέρες πάμε αρκετές φορές  χωρίς το παιδί να θέλει πραγματικά και αυτό γιατί θέλουμε να μάθουν τη διαδικασία και να νοιώσουν οικεία Μόλις τελειώσει με την τουαλέτα και εφόσον υπήρχε επιτυχία (επιτυχία ορίζουμε τόσο ότι είπε πως θέλει τουαλέτα όσο και ότι έκανε κάτι, έστω και πολύ λίγο –είμαστε ελαστικοί )ζωγραφίζουμε μία χαρούμενη φατσούλα. μπορείτε να το συνδυάσετε και με ένα τραγούδι ή χορό (το δικό μας τραγούδι είναι : γιουπι γιαγια γιουπι για, ο Γιώργος έκανε κακά / τσίσα!).  Το μέσο όρο των συναισθημάτων το συμπληρώνουμε στην φατσούλα τις τελευταίας στήλης.  Για παράδειγμα, αν μέσα στη μέρα είχε 5 χαμόγελα τότε στο τελικό σύνολο θα έχει χαμόγελο.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της επιβράβευσης / ανταμοιβής. Αρχικά θα σας ενημερώσω πως η ανταμοιβή είναι εβδομαδιαία, δηλαδή το παιδί την λαμβάνει μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο αν έχετε ένα παιδί δύσκολο, ανυπόμονο ή μέσα στις ΔΑΔ τότε μπορείτε τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, να δίνετε σε καθημερινή βάση την ανταμοιβή. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι υλική/ πρωτογενής ( τροφή= άμεση ικανοποίηση ) ή ηθική/δευτερογενής ( μπράβο, βόλτα κ.α ). Για παιδάκια μικρά ή στη ΔΑΔ μπορείτε να σχεδιάσετε την επιβράβευση ώστε να θυμάται καλύτερα.

Τέλος, για να θυμάστε τη στιγμή που «καθαρίσατε», σας έχω ετοιμάσει ένα δίπλωμα/ βεβαίωση επιτυχίας για το πρόγραμμα τουαλέτας. Μπορείτε να το εκτυπώσετε, να το ζωγραφίσετε και να γράψετε τα στοιχεία σας.

Ελπίζω να σας βοήθησα με τις οδηγίες και να μην σας κούρασα. Για οποιαδήποτε απορία ευχαρίστως να σας βοηθήσω μέσω του mail μου, dwroulita@hotmail.com

πχ. 

 

 Πίνακες 

 

Σας ευχαριστώ που κατεβάσατε το παρόν αρχείο. Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα εργασίας για προσωπική χρήση στη τάξη ή στο σπίτι. Αν το δημοσιοποιήσετε παρακαλώ να αναφέρετε την πηγή. 


Σας ευχαριστώ πολύ


Μανιφάβα Θεοδώρα  ΠΕ71 – Eιδική ΠαιδαγωγόςΚάνε τη μάθηση, χαρά! 


➹ dwroulit@teacher

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *